fredag 13 november 2009

Jägarnas pengar, viltvårdsfonden


Viltvårdsfonden
Alla vi jägare betalar 300kr årligen för det statliga jaktkortet. Detta utgör viltvårdsfonden som används för att sprida upplysning och kunskap om jakt o viltvård. Svenska jägarförbundet får årligen fn ca 50 miljoner(år 2010) för detta allmänna uppdrag. Detta har utförts under många år på ett bra sätt av SJF. Det är således vi jägare själva som finansierar denna verksamhet. Inga andra statliga skattemedel.

Nytt om eftersöksbestämmelser
Det kommer att bli smidigare att genomföra eftersök på trafikskadat vilt och godkända jägare som utför eftersöken kommer att få ersättning. Det står klart efter att riksdagen antog propositionen trafik/eftersök den 4 november.

Massor av detaljer återstår att reda ut men det står nu i alla fall helt klart att det kommer att bli lagändringar i Jaktförordningen så att eftersöksjägare får ersättning och att det ska bli lättare att gå på annans mark i samband med trafikeftersök.

För trafikanter som kolliderar med vilt gäller också nya regler. Från den 1 januari 2010 måste samtliga kollisioner med klövvilt eller statens vilt anmälas. Tidigare var man endast tvungen att anmäla en olycka om djuret dödats eller skadats.

Igår var det en kombinerad jakt på änder o fasaner(walk up) här i närheten. Kvällssträcket blev fantastiskt bra, tänk vad det händer mycket på timmen innan mörket fallit helt.
Två hundar(golden o labbe) var med hela dagen för bedömning i Kkl(kvalificeringsklass). Dom fick känna på bra apporter både på land o vatten.

Inga kommentarer: