måndag 21 september 2009

I Västergötland

Bilder: "Piloten"

I fredags em åkte jag mot Boråstrakten för att döma hundar i flatcoated retrieverklubben. Nu gällde det elitklassen att bedöma under lördagen. Tom R som tillsammans med sin hustru driver Hinnareds kennel o hundpensionat var provledare. Vi lade upp ett prov som med hänsyn till markstorleken var ganska kompakt. Tack för god förplägnad, Annika.
Det ska i denna klassen ställas större krav på stadga och lydnad och hundarna ska tåla några störningar och överraskningar utan att man behöver korrigera för mycket och för ofta.
Några kanske inte gillar sk "nej apporter" men så är det ofta då du jagar. Döda fallna fåglar ligger där dom är medan ev. skadade måste tas om hand snarast. Dom här situationerna kan vi efterlikna på våra B-prov och testa på olika sätt.
För vad brukar dessutom hända då du kommer på en verklig jakt där det faller flera fåglar samtidigt. Jo, en hel del hundar kan börja knallapportera och det eftersträvar vi inte alls.
Många av de startande som inte klarar varken Kkl och Ekl på våra A-prov med varmvilt åker ut(diskvalificeras) på grund av dålig stadga. Jag har själv råkat ut för detta några gånger. Så, slarva inte med stadgan o lydnaden.
På detta prov i Torpet i Hinnared blev det faktiskt fyra första pris.
Flickan längst till vänster blev dessutom i och med tredje ettan jaktchampion och blev provbäst.
Piloten var min skytt under dagen.
Åkte hem på lördag em/kväll och hann hem och fick se Zlatans mål för Barcelona.
Bosse

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad menas med nej apporter? En apport som jag vet om och kan neja innan skick eller en apport som faller när hund är skickad? Kanske en dum fråga men jag är ny på det här ;-)

Bosse och Eva/ Flockledare. sa...

Det är en apport som du vet om, oftast hunden också som inte ska tas hem just då. Den kan va stendöd och behöver inte hämtas just då.
Alltså innan du skickar hunden så är den markerad men du ska ta en annan apport, skadad fågel tex som måste prioriteras.
Nejapport kan benämnas störningsapport också.

Anonym sa...

Tack!