I går var det premiär för andjakten. Otroligt fint var det vid havet här på Blekingekusten. I vanlig ordning gemensam båtfärd ut till öarna med respektive skyttar. Här blir det verkligen bra apportarbete för hundarna. Det märks även på skyttarna som uppskattar naturupplevelsen här i skärgården och inte prioriterar antal fällda fåglar. Det räckte till ändå. God etik ska det vara.
Premiär var det också för min nya labbhane Jambo (Find-it Jumping Jack) på jaktprov i lördags. Detta gick på höglandet i Småland. Han skötte allting mycket bra och husse är nöjd. Bra apporteringsarbeten, bra fart, bra vattenarbeten, lydig och följsam. På söket så nådde "den rackarn" inte ända ut där den sista anden låg i vattenbrynet, så den missade han. Helt rätt bedömt av domare så det blev ett 2:a pris i Nkl. Lite bättre marktäckning så går det ända fram nästa gång.
Lite funderingar bara ...
Är vi rätt på det, då vi använder kallvilt på våra B-prov när det är så här varmt.? Det ska ju så långt det är möjligt motsvara nyskjutet vilt enligt reglerna. Är det verkligen detta på eftermiddagen efter att ha legat framme i 25 gradig värme hela dagen? Täckta med spyflugor, deras ägg, getingar o annan ohyra.
I bland förstår man att hunden går därifrån, eller? I människovärlden kallar vi det rent av sanitär olägenhet.
Regler är regler och det får man respektera o bedöma efter, men fundera på andra lösningar kan man ju göra.
Dummies i flera klasser? Gillas inte av alla- det vet jag om men..
Kanske ska vi ha ett särskilt apporteringstest på kallvilt med noggranna krav innan start i Ekl, och ett Kkl innan det praktiska jaktprovet. Man kan kanske slå ihop dessa båda?
Ovanstående har absolut inte med höglandsprovet att göra utan det här är ett generellt problem vid denna årstiden. Problemen är mindre på våren och sena hösten.
Bosse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar