onsdag 25 juni 2014

Studenttider och mycket annat
Så har årets Unghundsderby för retriever gått av stapeln. Årets tävling gick i år i Värmland. Segrade gjorde Karin Rankloo från Skåne och vi gratulerar Karin till det fina resultatet. Eva ställde upp med sin Tiger och hamnade på 57:e plats bland ca 140 startande. Han skötte sig fint och med lite tur så.. Efter 19, 19, 19 och 20 poäng blev det en 8 poängare och då är man borta från finalen. Där behövdes det 95 poäng av 100 möjliga för att få va bland de tio första.


Här i Håkanryd fanns från 1760-talet och cirka 100 år framåt ett tegelbruk. Om man ser sig omkring kan man än idag se spår av ett tegelbruks produkter. Jag hittade faktiskt två hela tegelstenar för några veckor sedan.
Det var baronen på Trolle Ljungby gård – Gabriel Sparre – som på 1760-talet tog initiativ till ett tegelbruk i större omfattning i Håkanryd. Under slutet av 1700-talet sysselsattes ca 70 personer vid bruket där teglet tillverkades för hand. Leran grävdes upp under sommaren och las i strängar, under vintern frös klumparna sönder. Gropar kläddes med brädor där lera, sand och vatten blandades. Denna blandning bearbetades sedan genom att oxar gick omkring i den. Murteglet brändes i en större ugn och takpannorna i en mindre.

Efter bränningen soltorkades teglet och på Karsholms slott kan man se spår efter lo och rådjur som trampat i det ännu inte helt torra teglet! Tillbaka till oxarna, nu skulle de dra det färdiga teglet lastat på kärror, antingen direkt till köparen eller till Sölvesborgs hamn för vidare transport.
Tegel från Håkanryds bruk har bl.a. använts vid Sölvesborgs rådhus, Valje herrgård, Sölvesborg, Ivetofta och Kiaby kyrkor, Karlskrona skeppsvarv och självklart Trolle Ljungby slott. Det finns väl beskrivet i en skrift som heter "Formare och löpargossar".

 
 
Göktytan häckar här nu igen. Just nu har ungarna kläckt så man ser den ganska ofta då den matar ungarna i holken. Allt går att studera från datorrummet. Den är svår att upptäcka men hörs desto mer på våren innan häckningen. Något större än en sparv men flyger som en hackspett.
 
 Nu är det studenttider och många ungdomar är klara med skolan för den här gången. De flesta som tagit sin examen nu läser nog vidare till sina utbildningar. Barnbarnet Felicia har gått ut textil o designlinjen i Hässleholm och ska nu studera vidare på textilhögskolan i Borås. Vi önska henne lycka till. Se hennes fina kollektioner och teckningar på;  http://delcha.se/Inga kommentarer: