torsdag 23 augusti 2012

Sommar med kultur

Häromdagen var vi några från Ivetofta hembygdsförening som besökte ett par intressanta platser i omgivningen. Man behöver inte alltid åka så långt för att få uppleva sevärdheter. Vi stannade först till i Elleholm som ligger nära Mörrum.
 
Elleholms nuvarande kyrka är byggd i korsvirkesteknik, troligen 1705. Den medeltida kyrkan som var uppförd på samma plats hade då förfallit sedan den lilla staden 1600 definitivt hade förlorat sina 1450 förvärvade stadsprivilegier.
Elleholm - "Alholmen" - omnämns redan på 1100-talet, då den tillhörde ärkebiskopsstolen i Lund.
Elleholms kyrka är öppen dagtid från 1 maj till 30 september.
 

 
Elleholms träkyrkaEfter en god buffé på Mörrums golfkrog gick färden vidare till Svängsta och ett besök på ABU museét. Detta var en mycket fin upplevelse att med en sakkunnig duktig guide få ta del av en industrihistoria.

Vid besök på Abumuseet möter du ett levande museum, med fungerande maskiner från urtillverkningen under Haldatiden som började redan 1887. 1921 övertogs maskiner och tillverkningen av taxametrar och fickur av AB Urfabriken som blivit världsledande som fiskeredskapsproducent. I shopen intill museet kan köpas utrustning för lyckat fiske.

Museet är inrymt i den ursprungliga byggnaden. Maskinverkstaden ser ut som på 1930- talet och de flesta maskinerna fungerar fortfarande. Monteringshallen är också i ”originalskick”. Utställningen omfattar hundratals rullar, spön, beten, taxametrar från olika tidsepoker.
 Genom åren har cirka 20 miljoner Ambassadeur rullar tillverkats. 90% har exporterats.Jag har en av dom, en 5000. Fungerar som "en klocka"
 
 


Multiplikatorrullar från ABU
 
 


Igår gjorde jag en vända på Industrimuseét I Bromölla. Detta är också värt ett besök. Det är beläget mitt emot kommunhuset, tvärs över Storgatan. Du välkomnas av en välskött trädgård med intressant växtlighet. Museét drivs av ett antal entusiaster som även tillverkar en del krukor i stil med ursprungs modellen. (se nedan)
Ett antal företag o kommunen bidrar ekonomiskt.

Just nu har min bror Lars utställning av akvareller i utställningshallen. Fina motiv från orten. Senaste utställningen Lars hade i Bromölla var i kommunhuset 1984.


Inga kommentarer: