måndag 23 maj 2011

Traditionellt fiskafänge


Hal som en ål

Lördagen och söndagen har mest ägnats åt fiske. Näbbgäddorna är inne o hugger på det mesta som liknar fisk.
En runda med ett par barnbarn i lördags och ett par timmars fiske igår gav bra utdelning.

Mårten O, numera glad pensionär precis som en annan, växlade av jakten i Hammarslund med lite fiske i havet efter de stridbara fiskarna.

Oj, vad många som inte fastnade på kroken riktigt. Man skulle nog bytt ut en del rostiga krokar. Men fisken räckte till o det blev över i alla fall. Solen sken gott på oss o havet, som börjar få badtemperatur.

tisdag 17 maj 2011

Kultur, en nödvändighet



Lite engagemang som styrelesesuppleant i hembygdsföreningen skadar väl inte. Här håller Ola A på att informera en grupp pensionärer från Markaryd. Ivetofta hembygdsförening brukar visa dessa äldre hus för turister och en del andra.

Hembygdsföreningen disponerar tre av brukshusen på Bruksgatan i Bromölla. Av ursprungligen tjugo arbetarbostäder, byggda 1905-1907, finns endast åtta kvar. I ett av husen finns hembygds föreningens föreningslokal.

De andra två inrymmer en arbetarbostad/museum från 1920-talet och ett lanthandelsmuseum med inredning från 1910. Här blir många äldre nostalgiska. Och va kul för barnen att se hur det såg ut i en affär på gamla farmors tid. Man också köpa en riktig "strut" med karameller för en tia.

Husen byggdes för arbetarna av företaget Ivöverken som tillverkade cement,golvplattor och sanitetsporslin. Ingenjörerna hade en annan egen gata till sina lite större hus.




I helgen har det varit hundträning i två dagar, så man är rätt så mör nu, men redan ikväll ska vi samträna lite här hemma inför lag-SM som går i mitten av juli i Jönköpingstrakten.

Träningen i helgen så höll vi till i Blekinge och fick lite tips på vägen av norrmannen Trond G. Fint väder hade vi hela tiden också.

tisdag 10 maj 2011

Nkl i Axeltorp


fotograf L Hansson
Bra uppställning av hund, domare, skytt o kastaren.

I helgen som gick så genomfördes det traditionella provet för retriever i nybörjarklass i Axeltorp. En idyllisk plats i kohagarna intill Ivösjöns norra del. Undertecknad dömde 15 hundar i strålande sol o sommarvärme.

Sökarbetet var tufft och krävde en del av hundarna. Terrängskiftena ställde till lite bekymmer för speciellt de otränade hundarna. Det gick delvis i skugga, sä det hjälpte till lite.

Tre 1:a pris utdelades och vandringspriset Bjersgårdspokalen erövrades av Moorman´s Joyford Hill, ägare Marita Persson från Bromölla. Gick som ett spjut genom provet, ett "pund" att förvalta väl.

På samma plats dömde för någon vecka sedan Jörgen Sandberg o jag ett gäng hundar på ett s.k. apporteringstest.
Ett sådant test är något som varje jägare med hund borde genomgå och som ska användas för att hämta el lokalisera ett påskjutet vilt. Här finns nog en hel del i övrigt att önska.

Testet är öppet även för blandrashundar.

En som klarade testet galant senast var bl.a. Mårten O från Kristianstad med sin lilla fina labbetik "Smilla"

Även Tina P från Åhus klarade det galant trots sitt handikapp. Hon visade att allt är möjligt bara permobilen kan ta sig fram. Duktig tjej!

måndag 2 maj 2011

En Tiger



En ny valp har invaderat huset i Håkanryd. Evas nya förmåga kallas Tiger och är en parningsvalp vi behållit efter vår egen Jambo och en tik som heter Likeìms Zsa-Zsa.
Zsa-Zsa finns hos Virge J i Sösdala.
Rena jaktlinjer raktigenom bådar gott för framtida jakter.

Skyddsjakter


Bock med kraftig diarré
Den här bocken upptäcktes för ett par dagar sedan i vassen vid Edenryd. Den var mycket svag och kunde inte ta sig från platsen. Lidandet förkortades därför.


Gåsskrämmor
Olika typer av gåsskrämmor förekommer. Den här stora "badbollen" i kraftig plast kan hängas upp på en stolpe och har viss effekt. Rör sig lätt med vinden.

Utöver att skjuta bort några gäss på skyddsjakten, så fungerar det faktiskt bra att skjuta med apportkastaren en dummieapport i gåsflocken. Är hunden med, så kan han apportera dummien och då brukar resten av gässen ta till vingarna.

Jag har haft flera kråkfällor igång, men nu är tiden ute till den 1 maj. Med lite skytte som komplement så har en hel del förvandlats till apportvilt.
Rapport skall lämnas till Länsstyrelsen, vilket skett idag.