tisdag 17 maj 2011

Kultur, en nödvändighetLite engagemang som styrelesesuppleant i hembygdsföreningen skadar väl inte. Här håller Ola A på att informera en grupp pensionärer från Markaryd. Ivetofta hembygdsförening brukar visa dessa äldre hus för turister och en del andra.

Hembygdsföreningen disponerar tre av brukshusen på Bruksgatan i Bromölla. Av ursprungligen tjugo arbetarbostäder, byggda 1905-1907, finns endast åtta kvar. I ett av husen finns hembygds föreningens föreningslokal.

De andra två inrymmer en arbetarbostad/museum från 1920-talet och ett lanthandelsmuseum med inredning från 1910. Här blir många äldre nostalgiska. Och va kul för barnen att se hur det såg ut i en affär på gamla farmors tid. Man också köpa en riktig "strut" med karameller för en tia.

Husen byggdes för arbetarna av företaget Ivöverken som tillverkade cement,golvplattor och sanitetsporslin. Ingenjörerna hade en annan egen gata till sina lite större hus.
I helgen har det varit hundträning i två dagar, så man är rätt så mör nu, men redan ikväll ska vi samträna lite här hemma inför lag-SM som går i mitten av juli i Jönköpingstrakten.

Träningen i helgen så höll vi till i Blekinge och fick lite tips på vägen av norrmannen Trond G. Fint väder hade vi hela tiden också.

Inga kommentarer: