tisdag 19 oktober 2010

Lite av varje


På väg in från havet

Det smällde till häromdagen och blev kallt, minus 6 gr Celsius. Det är lite väl tidigt tycker jag. Isarna ska inte lägga sig alla redan, så här mitt i andjaktssäsongen.

Vi har ett litet uppehåll just nu och det var kanske bra det, för många hundar har fått den s.k. kennelhostan. Jambo som skulle startat i ökl i helgen fick förhinder på grund av detta. Nu har Flip fått det också, så det ska väl drabba dom andra två också. Det får ha sin gång.

Jag la in ett räkneverk på bloggtittandet för exakt ett år sedan och elva tusen precis har tittat o läst i bloggen. Kul att det kan intressera andra också. Tack för trevliga kommentarer

A-proven i ekl på varmvilt börjar närma sig så smått. En del kkl-hundar har vi klarat av. Vi har en del problem pga att vi är för få som är behöriga att döma A-proven.
Vi som är det ska dessutom själv jaga lite, ställa upp på prov med egna hundar, hjälpa till att apportera på and- o fasanjakterna och sköta sitt ordinarie arbete. Ibland skulle man vilja klona sig. Själv är jag i den situationen att jag i alla fall slutade mitt arbete i förtid för ca två år sedan.

I fredags var jag och dömde ett ökl B-prov i Småland, närmare bestämt i Trekanten (ja, det heter så) i närheten av Kalmar.

En del sträckande duvor har jagats de sista dagarna. Finns det ett nytröskat majsfält på din jaktmark så kan det bli några trevliga timmar på morgonen eller eftermiddagen. Lycka till!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är kennelhosta? /Mårten

Bosse och Eva/ Flockledare. sa...

Läs nedan Mårten om kennelhosta.

Om hunden hostar så kan det bland annat bero på en luftvägsinfektion så som kennelhosta. Hunden kan även ha en liten inflammation/infektion i sitt svalg alternativt kan han ha tonsillit (infektion i halsmandlarna).
Hosta som kommer direkt efter utfodring kan tyda på att övre luftvägarna är påverkade. En torr hosta med skrällande ljud ses vid irritation av övre luftvägarna eller i luftstrupen.

Den vanligaste orsaken till plötsligt hosta är tracheit/bronkit det vill säga en inflammation i luftvägarna.
Kennelhosta är mycket smittsamt och orsakas av olika virus och bakterier.

Bosse och Eva/ Flockledare. sa...

Lite till om k-hostan från nätet

kydd mot kennelhosta-vaccinering

Det har kommit ett nytt vaccin, Nobivac KC mot kennelhosta som även skyddar mot Bodertella bronchiseptica och som ger ett bredare skydd mot parainfluensan. Dessa 2 agens är ibland orsaken till kennelhosta- infektionen. På praktiken har man sett att vaccinet ger ett snabbt skydd (inom 72 timmar) mot kennelhosta även om man vaccinerar en hund som snart skall inträda i en miljö där det kan finnas kennelhosta. Skydd mot kennelhosta finns även till viss del i vaccinerna DHPPi och Pi, DHP men dessa vacciner har inget skydd mot Bodertella. Hundar måste vaccineras årligen för att ha ett fullgott skydd.