onsdag 4 augusti 2010

Jakt o fiske


Sandskrädda eller "skrubba" (limanda limanda)Carlsson med en del av skörden

Gamle kompisen fd. ombudsman Carlsson ringde och undrade om vi skulle lägga lite nät i havet utanför Edenryd. Det är några år sedan jag själv fiskade med nät, så det passade mig alldeles utmärkt. Jag hade sen tidigare inhandlat ett 50 m nät på Biltema, så det har legat över sommaren och väntat på att bli ilagt. Sagt o gjort så lades detta och några av Carlssons nät ut i går morse.

Då vi skulle vittja det på morgonen dagen därpå så meddelade Carlsson att han ombetts av sin bonde att omedelbart se till att de blå flockarna i rapsen försvann eller skrämdes bort. Skörden var hotad.
Så tidplanen ändrades från fiske till skyddsjakt på ringduvor i mogen raps.

Ett par timmar på morgonen resulterade i ett tjugotal duvor. Vi försökta hålla på flockad och de mindre fåglarna som troligen är årsungar. Duvorna häckar ju långt fram till oktober som bekant. Ensam flygande duvor kan va häckande fågel.
Vi lär nog få åka dit igen, dom har en jädra förmåga att hitta tillbaka snabbt, oftast samma dag.

Det kunde blivit några till, svingen är inte riktigt va den borde va så här i början på säsongen. En som var glad att det inte blev fler apporter var Briggs, min labbe. Det är verkligen jobbigt för hundar att ta sig fram i den höga rapsen. Här krävs det tuffa hundar som inte är alltför tunga och med rätt instinkt för att klara uppgiften.

De måste jobba nere i rapsen och inte hoppa ovanpå för då hittar dom inget. Och det är tätt med centimeter tjocka rapsstänglar där nere också. Tungan hängde lång i munnen på Briggs då vi var klara.
Apportera efter hand så blir det mindre jobbigt. Man bör tänka på att ta med en vattenflaska till hunden då värmen även bidrar en hel del.

Efter en fika i sommarstugan vid havet så blev det en tiominuters båtfärd till de lagda fisknäten för att vittja. Det roligaste av allt, speciellt om det finns fisk. Det fanns det, till några middagar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ni har det fantastiskt. Ena dagen fiska, andra duvjakt, tredje döma jakt, fjärde resa runt besöka vänner. Samtidigt jobba med egna hundar. Lycka till