torsdag 27 maj 2010

Glatt återseende!


Göktyta
Bild,Ulf Risberg


Bid, Eric Arbinger


Efter flera års frånvaro hörs nu åter en göktyta med sin ljuva stämma. Den har varit försvunnen från våran stora naturtomt under fler år, så det är härligt att höra denna fågel igen. Jag har ett tiotal holkar uppsatta och vi får hoppas att någon av dessa passar fåglen.
Hoppas dom är två nu bara, så de blir några till.

Göktytan är en hackspett men en mycket udda sådan. Den kan inte hacka ur sitt eget bohål som andra spettar för den har för klen näbb. Den är därför hänvisad till att bo i gamla hål efter andra spettar eller i naturhål. Den går att få i holkar om dessa sätts ut i göktytans biotoper.

Göktytan är också den enda av spettarna som är flyttfågel. Den anländer i mitten av april och flyttar ganska snart efter häckningen söderut mot Afrika.
Göktytan är en mycket diskret fågel och många har aldrig sett den i naturen. Innan häckningen börjar kan man få höra deras revirrop som är mycket speciellt.
Göktytan har av någon underlig anledning en väldigt hög andel okläckta ägg.

Göktytan har det besvärligt i vår natur. Sedan 1980-talet har antalet minskat till hälften och man uppskattar nu att antalet par i landet är 5 000 – 10 000. Detta är bara 1,5 – 3 par per kvadratmil i genomsnitt vilket är en mycket låg siffra.
Göktytan är därför rödlistad i Sverige och klassad som missgynnad av Artdatabanken.

Inga kommentarer: