måndag 19 januari 2015

En del är inte lovligt...


En av de mest spännande jakter jag vet är sjöfågeljakt med hjälp av vettar. Tyvärr har det blåst kraftigt en hel månad nu så tillfällena har blivit få. Dessutom så har det regnat mycket i december också. Hoppas det blir bättre nu i återstoden av januari.


Häromdagen var jag bjuden till Linderödsåsen för att jaga vildsvin. Dom finns ju snart överallt i större delen av Sverige. Ett intressant jaktbart vilt som ger många spännande tillfällen för Sveriges jägarkår. Vid detta tillfället så nedlades tre grisar i 50 kg klassen. Fina matgrisar således.

 Fiskande skarvar i hundratal
 
Vad man ser på den här bilden är något som inte många har sett. Vi ett tillfälle då jag satt o skulle jaga sjöfågel i Valjeviken så vällde det in flock efter flock med skarv, på skånska kallad "aulakrauga". När jag uppskattat det till ca 350 fåglar så började dom "fiska" På ett område på flera hundra kvm följde/flyttade dom fiskstimmen ut i viken och simmade bara ca 50 m från mig i gömslet. Bland skarvarna som svalde den ene fisken efter den andre fanns också gråtrut som snodde en del fisk från skarven. Det är säkert ett effektivt fisksätt för skarven att jobba tillsammans på det här sättet. Det här pågår dag efter dag tills maten tar slut förmodligen. En skarv äter ett halvt kilo fisk om dagen, lika mycket som en människa orkar vrida i sig. All sorts fisk duger, allt från yngel upp till 1 kg stora gäddor. 350 skarvar så blir det 150 kg om dagen. Det blir som sagt en del ton av det hela. En del personer undrar varför det inte finns fisk inomskärs längre. Skarven påverkar nog detta en hel del.

 
Barnbarnet Sofie har en alldeles egen häst och har påbörjat träningen med hopp. Hon är mycket omtänksam om sin pärla och sköter henne perfekt.

Årets första domaruppdrag har genomförts. i fredags dömde jag två flattar och en labbe på ett Kkl under en tuppjakt i Halmstadstrakten. Duktiga hundar som alla tre blev godkända.

Inga kommentarer: