tisdag 11 februari 2014

Ett riktigt äventyr..

 
 
Veckan som gått har varit verkligen händelse full. Vi har haft ett heltidsarbete med att leta rätt på Jambo som försvann från hemmet på morgonen den 2 februari. Han var synlig hos en kompis 500 m härifrån vid 7-tiden, men gick därifrån.
Därefter har Jambo varit försvunnen i en hel vecka och hittades först vid 11-tiden den 9 februari i Bjäraryd på Blekingesidan. Det ligger ca 1,5 mil härifrån.
 
Han har en del skavanker såsom vattensvans, sår på en trampdyna, sår i pannan och skadade tänder i ovan o underkäke samt har avmagrat en del.
 
Jambo är inte den typ av hund som rymmer hemmet och har aldrig gjort det förut. Varför han varit borta så länge kan vi bara spekulera i.
Min teori eller spekulation är att han kanske redan på söndagen har träffats av ett fordon eller blivit sparkad av tex en häst. Flera tänder är skadade/borta i både under-o ovankäke och ett sår i pannan. Han har blivit skrämd o groggy av detta och inte hittat hem.
 
Då gav han sig ut på tur och då pratar vi om många tiotals mil som han gått. Han har varit i närheten av motorvägen E22 i Bromölla, i centrum, sprungit upp mot Leingaryd på väg 116, fram o tillbaka på hela Ryssberget, som är på flera tusen hektar.
Att han inte blivit påkörd på de här vägarna är ju bara tur. 
 
Så småningom så visade han sig flera gånger i Hålabäck-Ebbelycka området vid Bjäraryd, men det gick inte att ta honom. Han flydde direkt till skogen. Mat fick han tag i då det finns grisåtlar ganska tätt, liksom frukt äpplen o morötter. Temperaturen var ju inte heller alltför påfrestande. Det finns krypgrunder, vedskjul mm i massor att övernatta i.
 
Vi polisanmälde försvinnandet samma kväll och trodde aldrig det skulle vara så här länge. Många människor har hjälpt oss att köra leta och observera. Kompisar har ställt upp och kört o letat vilket vi värdesätter stort. Själva har vi kört ca 30 mil om dagen. Telefonen har gått varm och datorn är bra att kommunicera med.
 
Husdjurshjälpen i Skåne har gjort ett fint arbete, de har många medlemmar i närheten som hjälpt till.
Vi har lagt ut 250 infolappar i postlådor, där vi misstänkt att han vistades. Många människor har verkligen brytt sig och hjälpt oss, så att vi nu fått tillbaka Jambo. Utan hjälp hade det aldrig gått.      Vi har varit hos veterinär och kontrollerat honom. Han behöver nog en veckas rehab för det här äventyret.
 

Jambo, Find-It Jumping Jack
 
Vilar ut

6 kommentarer:

lottaf sa...

Ni gjorde ett fantastiskt jobb att hitta er Jambo och er "grand final" var exemplarisk när man inte vill skrämma i väg en förvirrad hund som varit ifrån flocken i 7 dagar. Hoppas Jambo äter upp sig och inte får några men.
//Lotta Sjölin Fredriksson

Lindsjö taxar sa...

Åhh vad bra!
Vad som kan ha hänt lär man väl aldrig få reda på. Så skönt att han klarade det så bra ändå.
Majsan/

Anonym sa...

Vi vart oroliga ända uppe i Småland när vi hörde vad som hänt Jambo. Så skönt med ett lyckligt slut.

Kram Annalena

Anonym sa...

Å så härligt att det gick bra. Ta hand om er.
Marina o Sven

Anonym sa...

Herregud vilken upplevelse!
SÅ skönt att det slutade bra,
hoppas han kryar på sig fort!
/Andreas J.

Brorsan sa...

Hej läser detta först nu! En sån upplevelse och så härligt att det löste sig till sist .Han är väl läkt nu...

/Lars