måndag 1 februari 2010

Viktigt att hjälpa viltet nu


Rörautomat

Välbesökt foderplats i Håkanryd (klicka på bilden)

Barnbarnens badbalja är perfekt

Snön och kylan verkar hålla i sig. Det innebär påfrestningar för det vilda djur- och fågellivet. Det är dags nu att stötta upp och hjälpa till lite för var och en. Även småfåglarna hemma runt knuten har det tufft just nu.

Själv har jag tre utfodringsplatser igång för rådjur, fasaner, hare och kaniner främst. Vi har även en del vildsvin på en plats som käkar upp varenda sockerbeta, så fort det kommer dit. Dom ska ju leva dom också.
Några gånger har dom rivit ner foderröret, så nästa år får jag göra en fodertunna som hänger i en ställning, så den inte ramlar omkull.

Tyvärr har svinen nu även börjat göra nattbesök i vår trädgård och det gillas inte riktigt av husfrun. Kanske var det tillfälligt besök bara.
De mindre barnbarnens och "Flips" badbalja har visat sig perfekt till att forsla ut lite betor och pellets till foderplatsen. Billig i inköp var den också, ca 150 kr vill jag minnas.

Tips på hur Du kan hjälpa viltet finna föda:
1. Utfodra klövviltet med fuktigt ensilage, spannmålskross, rotfrukter eller foderpellets. Torrt hö är olämpligt, om det inte är proteinrikt och ges under hela vinterhalvåret.
2. Foderplatser för klövvilt skall ligga fritt, så att viltet har god uppsikt över omgivningarna. Därmed minskar risken att klövviltet tas av rovdjur.
3. Utfodra inte klövvilt i närheten av vägar, men ploga gärna upp stråk fram till utfodringsplatserna om det är mycket snö.
4. Starka individer håller ofta de svagare borta från utfodringsplatserna. Genom att ha flera utfodringsplatser minst 50 meter ifrån varandra får fler del av fodret.
5. Fasaner och rapphöns utfodras helst med vete, och det bör även finnas grovt grus bredvid maten. Småfåglar får istället solrosfrö, hampfrö, osaltade jordnötter eller talg. Kvardröjande trastar uppskattar havregryn indränkta i matolja.
6. Alla fåglar utfodras i direkt anslutning till skydd i form av risiga buskar. Då minskar risken för predation, och fåglarna kan koncentrera sig på att äta.
7. Helst bör man utfodra under hela vinterhalvåret, men det är aldrig för sent att börja!
8. Du måste ha markägarens tillstånd för att utfodra viltet.
Lämpligt foder kan du antingen köpa av en lokal lantbrukare, eller till exempel på Granngården.
Källa Sv. Jägarförbundet.

Inga kommentarer: