lördag 10 oktober 2009

Mufflonfår och rapphönsjakt


Rapphösjakt med spaniel för en Kkl- hund (retriever)

Mufflonfår på Ryssberget i Skåne. (Bild: Bert Inge)
I fredags var det s.k. slyngeljaktjakt på änder på ett ställe där vi brukar apportera med hundarna. Eva hade vänligheten att vara min " apportör". Dvs med Enzo, Flip. Även Jambo fick hämta några markeringar. Det var fjärde gången han var med nu. Skyttet flöt på riktigt bra faktiskt.
Idag på lördagen har jag dömt några Kkl-hundar på A-prov, dvs på praktisk jakt både på rapphöns o änder. De bedömda hundarna skötte sig med den äran och blev godkända för nästa klass, dvs elitklassen. Apporterna räckte till med råge, flera bra sådana speciellt på rapphönsen.
Skyttarna upplevde rapphönsjakten som en höjdare; bra spanielhund som stöter vilt och duktig retriever som apporterar efter bra skytte.
Jag fick också några bilder av Bert Inge som han tagit på vilda mufflonfår som har börjat etablera sig på Ryssberget. Hur dom kommit dit vet jag inte, men dom finns där i alla fall. Mufflonfåret anses ju vara stamfår till våra tamfår.
Mufflonfåret är ett slidhornsdjur vilket innebär att hornen tillväxer kontinuerligt: samma horn behålls hela livet. Hornen består av ett hornämne, till skillnad från hjortdjurens benartade horn. Vanligtvis har även hondjuren horn bland slidhornsdjuren.Slidhornsdjuren tillhör klövviltet tillsammans hjortdjuren och svindjuren. Ett nytt spännande vilt är kanske på gång.

1 kommentar:

XJAKT sa...

Väldigt spännande med mufflon!
Vi har även fått mufflon.
Attt de bara "dyker upp" är ju också lite spännande.......