måndag 9 mars 2009

Domarkonferens i Jönköping


I går var jag i Jönköping på en domarkonferens som gällde tollingjaktprov. De officiella jaktproven för tollare är relativt nytt och vi var 5 domare som samlades i går för att diskutera bedömningsprinciper och erfarenheter av att döma tollare så här långt.
Vad är tolling?
Nova scotia duck tolling retriever (tollare) utvecklades på Nova Scotia-halvön i början på 1800- talet för att "tolla" (eller locka) och apportera sjöfågel. Den "tollande" hunden springer, hoppar och leker längs stranden fullt synlig för andflocken.
Ibland försvinner hunden utom synhåll för att, med hjälp av den gömda jägaren som kastar små pinnar eller bollar till hunden, snabbt dyka upp igen. Hundens lekfulla beteende väcker ändernas nyfikenhet och de luras att komma inom skotthåll. Tollaren sänds därefter ut för att apportera de skjutna fåglarna.
De alltmer ljusa kvällarna gör nu att koltrasten dragit igång sin konsert. Staren har också varit synlig och slagit några drillar. Trots det så får man fortsätta ett tag till med att serva småfåglarna med solrosfrön och talgbollar. Nästa dagligen kommer sparvhöken och tar sin andel av överflödet.
Foto:Yvonne Altemark

Inga kommentarer: