lördag 25 maj 2013

En trotjänare lämnar.., näbbgäddor

 

En verklig trotjänare i Bromölla jaktklubb har lämnat sitt uppdrag som kassör. Folke M var med vid bildandet av jaktklubben 1994. En klubb som med vettiga kostnader för arrendet ger i kommunen boende ungdomar och nya jägare en möjlighet att utöva sitt intresse för jakt o viltvård. Undertecknad är sekreterare sedan många år i samma klubb.


I går var det dags för en liten dust med de svårfångade näbbgäddorna. Av ca 25 fiskar på kroken, så landade vi 7 st. i båten. Vännen Mårten O från Kristianstad sken i kapp med solen. Fint väder o inte alltför hård vind. Båt o motor fungerade perfekt. Crescent 434 är en stabil sak.



Mårten tog en bild.
 
 
Kabblekan blommar fint i våtmarker nu.

fredag 10 maj 2013

Kosläpp

 
 
Kor från Håkanrydsgården 
 
 
I maj månad brukar det va dags att släppa ut kreaturen på bete. 12 ungdjur har precis släppts på betesmarkerna utanför vår fastighet. Det är viktigt att gamla hävdade betesmarker betas så att inte sly o annat högt gräs tar över. I dessa hagar växer massor av backsippor, en hel del gullvivor samt förekomster av den sällsynta luddfingerörten.

Det kan gå mycket snabbt att ändra karaktären på kulturmiljön. Såg förresten en flock dovhjortar häromdagen som lugnt låg o vilade sig i beteshagen.

Kosläpp verkar bli en folklig attraktion. I går när godset släppte ut sina ca 200 mjölkkor bevistades detta av flera tusen personer. Kön av bilar ringlade sig ut till E22:an

Just nu är luddfingerörten på tapeten. Den rätt lilla, oansenliga blomman växer just nu för fullt på en del betesmarker i nordöstra Skåne. Det är en unik art för Skåne och Blekinge. Finns på några platser i Bromölla kommun.

torsdag 9 maj 2013

Retrieverprov i Axeltorp

 
 
 
I helgen som gick så hölls det tradtionella vårprovets B-prov för retriever i Axeltorp. I ca 20 år har provet genomförts i Barnakällaområdet på lite olika platser och i anslutning till Skånes största sjö-Ivösjön.
 
I Axeltorp får området anpassas till de häckande grågäss och tranor som numera finns stadigvarande i området. Användandet av hagelhylsa med tändhatt i skottmomenten gör också att störningar för omgivningen o häckande fågel minimerats betydligt.
 
På bilden skiner 1:a pristagarna i kapp med solen omgärdad av gul- och vitsippor. Anders Bökberg från Harlösa erövrade den gamla  anrika Bjersgårdspokalen.
Undertecknad dömde de fjorton hundarna som kom till start i nybörjarklassen.