tisdag 27 mars 2012

Domarkonferens i SSRK


Vi fördelade orden, Kjell Bräster och Hans Forsell

I helgen som gick avhöll SSRK domarkonferensen i Stockholmtrakten. Det var faktiskt fem år sedan sist så det behövdes verkligen. Nästa konferens planeras om tre år, 2015.
Ca 40 kollegor diskuterade under två dagar allt från nya reglerna, råd o anvisningar för A- resp. B-prov till olika bedömningsprinciper. Viktigt att vi domare är sammstämmiga så långt det är möjligt i vår bedömning.

En nyhet i B-provsreglerna är bl.a att släpspåret i Ökl har tagits bort samtidigt som antalet startande hundar i denna klass utökats från 12-14 per dag.
I Elitklass kan både dummies o vilt användas dock inte samtidigt vid samma prov.
Högljudd handling vid tex dirigering ska påverka den slutliga prissättningen.
I Nkl bör både vatten- o markterräng vara av medelsvår typ.Inte för mycket slät terräng.
Domare och markägare eller representant för markägaren ska beredas plats vid lottning.
Provledare o kommissarier ska finnas platsen.
Vidare skall en svensk domare närvara som representant för SSRK om utländsk domare anlitas.

För A-proven(varmvilt)har bl.a.följande förändringar gjorts.
SKK riktlinjer o råd för utsättning av fågel o träning är tillagt och måste följas.
Grava fel har uppdelats i två delar.
En kortare muntlig kritik ska ges till de prövade ekipagen.
Minst fem bra apporter för hund som har möjlighet att erövra cert/ck. Domare o markägare är också här undantagna inför lottningen.

Ett helt nytt anmälningssystem för jaktproven både för spaniel o retriever introduceras nu på SSRK hemsida. Sparar massor med tid för alla kommissarier som hanterar våra prov. Mkt bra. Det samma system som redan används med framgång av Sv. Brukshundklubben, SBK.

På fredagen deltog jag i en handledarutbildning för provledare. Syftet är att utbilda nya o gamla provledare snarast med tanke på alla nyheter o regelförändringar. Efter utbildningen utfärdas ett certifikat till de som blivit godkända. Detta gäller seda fem år framåt. Adiminsteras av Hs tillsammans med resp. avdelning. Utbildningen startar upp i sommar.


Krägga herrgård, vackert belägen vid Mälaren


SSRKs ordförande Janne Wiberg och Katarina L som noterade allt som sades


Sören Swärdh jaktprovsekreterare i SSRK

tisdag 13 mars 2012

Fotboll i Manchester


Tre legendarer står stayer framför arenan. George Best, Dennis Law och Bobby Charlton.

I fredags åkte jag med vår son Richard, Malin och deras tre barn till Manchester för att titta på riktigt bra fotboll. En häftig upplevelse. Manchesterområdet har ca 2,5 miljoner invånare och flera bra lag inom räckhåll. Man.City, Liverpool mfl.

En guidad tur inne på arenan var väl satsade pengar. Det kostade dryga hundralappen per person. Då får man se det mesta inombords och en guide som berättar om United och svarar på frågor. Ca 600 fast anställda arbetar i själva arenan för United, fast på matchdagar så finns det fler, ca 3000 personer.

Det fanns gott om saker att handla både i shopen i bottenvåningen av arenan. Allt från mössor, tröjor, skor, bollar, leksaker mm. Lokalen är stor som ett normalt varuhus hemma och det kryllade av köpsugna besökare. Ganska dyra grejor men några saker fick vi med oss hem ändå.

En lång tunnel finns i markplan som har namnet Munich tunnel(Munchen).En tunnel uppkallad efter de spelare och ledare som omkom vid flygplanskraschen 1958. Ett helt lag omkom.

Verkligen häftigt att uppleva atmosfären i bland alla dessa 76 000 åskådare. Vilket tryck när sånger sjöngs, trodde taket skulle ramla ner. Imponerades också av den goda ordning som råder.
Alla visiteras, ingen öl eller alkohol får tas med upp på åskådarplats. Inte en chans att ta med tillhygge,fyrverkerier mm. Gott om publikvärdar och poliser i sina stiliga hattar.
United mötte West Brom. med Jonas Olsson som tyvärr blev utvisad efter två gula. Manchester vann matchen med 2-0 efter mål av W Rooney.




Nästan 76 000 åskådare på arenan Old Trafford


Melvin o Olivia på Alex F plats


Så här ser omklädningsrummet ut

torsdag 8 mars 2012

Sista rycket med snön...o.. kennelnamn


Sista snön för våren?

Idag föll det 3-4 cm snö. Vi får hoppas att detta är det sista, för nu vill vi ha värme o sol. Det är lovat så till nästa vecka. Jag var på jaktmarken i morse vid 8-tiden och skrämde bort gässen från bondens grödor.

Vi har av Ls fått skyddsjakt på grå- och vitkindade gäss. Några skjuts men de flesta skräms bort på diverse sätt. Apportkastaren är mycket effektiv att skrämma bort gässen med.
Skjut dummien mot/i flocken och skicka hunden så lyfter garanterat alla gässen. Ingen hund jagar flygande gäss utan dummien tycks va roligare.

13 år gamle Enso(SEJCH Searover Gary Cooper) tyckte det var en rejäl gåshanne som han fick plocka hem åt husse som satt i förhåll och fick ner ett antal.


Kennelnamn Tomsas

I början av december så fick vi vårt kennelnamn registrerat. Namnet är Tomsas och det härleds till en plats i Edenryd vid östersjökusten där våran jaktmark ingår.
Tomsabo är en liten småbåtshamn med stenkåsar samt en liten fin badplats. En riktig idyll faktiskt.

Registreringsavgiften för kennelnamnet betalar sig nästan på ett år. Plötsligt fick man 30% minskning på försäkringspremien på hundarna. Och dessa är som bekant dyra men nödvändiga.