tisdag 26 juli 2011

Lag-SM för retriever


Lag SM generalen Leif Liljeblad


Ibland blev det till att vänta

Nu helgen så gick lag-SM för retriever av stapeln. 25 lag deltog med tre hundar i varje lag.
Vann på övertygande sätt gjorde: SSRK östra lag II bestående av:
Helena Lindström och Justlike Fast Weasel
Fredrik Lindström och Justlike Black Wasp
Sören Norén och SEJ(A)CH SEJ(J)CH Justlike Kronprins Frederik.

SSRK Östra avdelningen lade för övrigt beslag på de tre första platserna av de tjugofem. Vi gratulerar till strålande jobb med era hundar!

Från södra avdelningen, som för övrigt endast hade ett lag på plats uteblev topp placeringen. Vi hamnade på 17 plats av 25. Det blev ett par nollor för mycket för både Jambo o Flip på ett par av stationerna. Jambo bidrog dessutom med några småpip vid vattenjobben och då rasar poängen.

Det var tuffa utmaningar på stationerna för både förare o hundar. Men så ska det va. Det är bara att bita ihop o komma igen.
Resultatlistan finns på; http://www.ssrk.se

tisdag 19 juli 2011

SE J(J)CH Searover Tidy Hard


Brigs med sin sista apport i förra veckan.

Idag har han gått "hem". Cancern han drabbades av för en och en halv månad sedan hade spridit sig i hela kroppen. Det var bäst för honom att lämna våra jaktmarker och få sova gott i andra.
En verklig topphund som gett mig härliga upplevelser, när han jobbat som min förlängda arm på klappjakterna.
Som eftersökshund på trafikskadat vilt var han fullkomligt suverän. Inget gick hans näsa förbi. Han ingick i NVR organisationen med polisen. 58 skarpa "utredningar" har han på meritlistan.
Brigs blev nio år.

måndag 18 juli 2011

Träning vid Vomb


Stadge- och lydnadsövning

I går var vi på träning med Lars Mejlby och hans kone Helle Golstrup. Lagom antal ekipage, 8 st och fint väder. Några stänk bara från ovan.

SSRK södra stod för fiolerna och detta var som ett tack till provledare o kommissarier som ställer upp i ur o skur på övriga prov inom avdelningen. En liknande övning genomfördes på lördagen.

Mycket basicträning och anpassade övningar för var o ett av ekipagen. Kanonbra helt enkelt!
Nästa helg väntar lag-Sm för retriever i Aneby. 25 lag är anmälda så det blir tufft.


Lars Mejlby förklarar

torsdag 14 juli 2011

"Torsk i Råå"


Ven syns i bakgrunden

I går så var vår grabb Richard och jag i Råå för att pilka torsk från en fiskebåt. Det finns några företag som arrangerar fisketurer nästan året runt. Med var också barnbarnen Melvin och Sofie. Nästan all fisk lyste tyvärr med sin frånvaro. Ca 15 personer ombord fick inte en enda godkänd torsk (45 cm min mått) på fyra timmars fiske. En grym besvikelse inte minst för barnen. Vi blev riktigt "torsk" kan man säga. Det ligger säkert något i de varningssignaler som kommit om dålig tillgång på torsk.
Vädret var lugnt och fint. så man slapp att bli sjösjuk åtminstone.


Måsarna blev också utan.

Humlet och rosen


Sölens Ros
Vad den här rosen har för namn vet jag inte men den har en historia. Som liten parvel i början på 50-talet var jag med farsan o ch grävde upp en planta i en gammal övergiven trädgård. Det var i närheten av ett litet lantbruk som fanns inte speciellt långt ifrån där vi bodde. Stället kallades Sölahildingens. Sölig eller söla kan väl översättas med saktfärdig. Han hade alltså inte speciellt bråttom med grödorna, den bonnen. Jag kommer ihåg att vi smög hem längs med stengärdena med rosplantan. Jag har själv gett den namnet Sölens Ros, men ett officiellt namn finns säkert. Doften är helt underbar.


Humletorkan i Näsum
Här erbjuds kaffe med hembakat, öl bryggt på humle från
egen odling, försäljning av hantverk samt ett trevligt vandrarhem.



Humlestörar
I månadsskiftet augusti-september hjälps ett 50-tal plockare åt en helg för att manuellt skörda humlen från egen odling. Skördefesten kallas Humlets Dag.
Skörden skickas till bryggeriet Stockeboda Gärsnäs för bryggning av gott Näsumaöl.

tisdag 5 juli 2011

Workingtest i Dagstorp


Jambo

Dagstorp kyrkas parkering var smockfull av sugna tävlingsdeltagare till ssrk södras workingtest som arrangerades i terrängen på kullarna runt kyrkan.

Den som säger att Skåne är platt som en pannkaka ljuger. Backe upp o backe ner gällde här.

51 deltagare i ökl och ekl fick sina hundar bedömda under några intensiva timmar.

Eva deltog med Flip och placerade sig på en tredjeplats i ekl med 73 poäng trots en nolla på en station.

Min egen Jambo nollade också på samma station och hade några poäng mindre. Stationen som ställde till det för flera av hundarna var en dubbelmarkering på tid, varav en i högt gräs o nällor och en i en liten damm.
Den sist kastade i gräset fick de flesta leta lång tid efter. Så kan det va ibland.

Intressant var en station med näthinder som hundarna skulle hoppa i och ur(med apporten) efter en 60 meters dirigering. Några initiativrika dogs hittade ett kryphål in i inhägnaden vilket premierades med lite lägre poäng av Janne Wiberg, för övrigt nyvald orförande i SSRK.

Hundarnas stadga testades tyvärr inte med skott utom vid en station i ökl.

Grattis till Eddie Nilsson från Halmstad som med sin Find-It Casey Lane vann i ekl med 90 p och Lena Haraldsson som vann ökl med 88 p.

Annika , Caroline och co ska ha all heder av arrangemanget.

Resultatet i sin helhet finns på SSRK södras hemsida: http://www.ssrksodra.com

lördag 2 juli 2011

Tack för i afton - om spelemannen Hakon Swärd


Boken om en sann speleman

Jag har köpt en bok om denne säregne musikant. Han hade väl sin storhetstid på 40-0ch 50talet, innan en annan sökte/jagade efter flickor i dansparkerna. En gång har jag upplevt Hakon live, det var i Jarls Fure(där Eko- hallen/Fjälkinge ligger idag). Smockat med folk och jag var inte mer än fjorton år då. På den tiden cyklade man.

Han spelade schlagers på piano med Maurice Chevalier, tango o jazz på dragspel för racerkungen J M Fangio och blåste trumpet hos den tidens storbandsgigant Lulle Ellboj.

Han blev en av södra Sveriges mest populära dansmusiker genom tiderna. Folket älskade dragspelaren Hakon Swärd och publikrekord sattes på löpande band där han drog fram. Han var en "swingens häxmästare". En titel som idag innehas av en viss Peps Persson.

Hakon Swärd var en vanlig kommunalarbetare i Kristianstad och självlärd musiker som spelade den tidens schlagers - ibland hastigt nedklottrade harmonier på en wienerbrödspåse. Men som han gjorde det!

Med boken som kostar 310 kr så följer två CD med Hakon Swärd i toppform.

Det blev väldigt lite om jakt i detta inlägg.

www.bokpro.se.