söndag 29 augusti 2010

Premiär


Fjärilsamiral


Gossar o flickor i rad efter jakten

I veckan som gått har den första andjakten skett. Trevligt att träffa så många bekanta ansikten igen. Vattnet är varmt o skönt för hundarna och utblickarna över havet i det fina vädret är bedårande.
I bland blir väntan lite lång o då kan man passa på att insupa lite extra av av naturupplevelser som tex när en amiralsfjäril kom o satte sig framför oss.

Varje vår migrerar ett stort antal amiralsfjärilar från områden kring Medelhavet till bland annat Sverige. Där parar de sig och lägger gröna, ovala ägg på brännässlor.
Amiralen övervintrar som vuxen, men i Sverige misslyckas detta vanligen.

Ett besök på jaktmässan i Bosjökloster klarades också av igår. Massor med prylar i tälten och många bekanta ansikten. En riktig hagelskur "geggade" till det hela verkligen. Några kassar med lite nytt kjoltyg hade damen dock med sig hem.

söndag 22 augusti 2010

Småländska höglandet


Såna ilskna jävlar!


SE J(J)CH Brindlebay Bonus, "Flip"

I helgen som gick fick Evas Flip sin tredje 1:a på jaktprov och kan därmed titulera sig svensk jaktchampion. SE J(J)CH
Damen och hennes bästis skötte sig med den äran och löste sina uppgifter med styrka och elegans.

På samma ort dömde jag retrievers Nkl på lördagen och Ökl på söndagen. Flera duktiga hundar gick till 1:a pris och som verkligen kan se framåt i sina vidare gärningar. Fina arrangemang av Andreas F, hans hustru och hela staben runt omkring.
Jag hade en ny domarelev (Sverker H) på lördagen och en domaraspirant (Sven L) på söndagen. P A som ska bli domare framöver fick skriva protokollet på söndagen. Bra pojkar allihopa.

Dessutom blev jag vaccinerad mot getingstick. På ett ställe när vi var ute o rekade lite på kvällen så blev vi attackerade. Jag blev stungen på fyra ställen. Fyra vuxna karlar viftandes med sina kepsar sprang för allt vad tygeln höll. Sicka små rackare dom är. Lite svullnader blev det allt, en under ögat bl.a.

tisdag 17 augusti 2010

Caddilac


"Vi vill gärna åka i denna"


Damen har tagit plats

I väntan på att jakten sätter igång på riktigt så passade vi på i helgen att bevista ett bröllop i Skövdetrakten. För första gången fick man åka Cadillac modell Eldorado av 1976 års modell. Allt i perfekt orginalskick.
Jag o svågern Kurt åkte o hämtade bröllopsparet i Berga kyrka.
Som synes så hade gärna damen velat köra en tur också men fick nöja sig med att sitta vid ratten.

Jag har varit o kollat lite på bockarna, men bara sett några små rackare. De får stå på tillväxt minsann.
Gässen har mat i massor nu när trösket av säd pågår för fullt. Tråkigt att duvorna inte är lovliga här i Skåne förrän den 1 sept. Andjakterna sätter snart i gång så det blir fullt upp med jaktprov och jakter som vanligt. Till helgen väntar proven på Höglandet i Små. avd.

fredag 13 augusti 2010

Födelsedagar o barnbarn


Alex, guitarman


Skärmskydd vid havsstrand

Några av barnbarnen har passat på att fylla år nyligen. Den minste Alexander blev mäkta stolt över sin gitarr som han fick av farmor.

För övrigt så pågår förberedelser för höstens jakt. Dagar och tider börjar droppa in från apporteringarna från några gods, så det lär bli fullt upp. Dessutom pågår planeringen av SSRK södras A-prov, där vi tar emot alla anmälningar och ska planera för både kkl och ekl. Tur man är pensionär strax. Jag ska iväg i döma några B prov också, samt ett tollarprov.
I veckan som gått så har jag satt upp en ny skjutskärm vid havet. Praktiskt o bra så slipper man ta med nät o pinnar. Hoppas bara inte korna vill skrubba sig alltför flitigt.

onsdag 4 augusti 2010

Jakt o fiske


Sandskrädda eller "skrubba" (limanda limanda)



Carlsson med en del av skörden

Gamle kompisen fd. ombudsman Carlsson ringde och undrade om vi skulle lägga lite nät i havet utanför Edenryd. Det är några år sedan jag själv fiskade med nät, så det passade mig alldeles utmärkt. Jag hade sen tidigare inhandlat ett 50 m nät på Biltema, så det har legat över sommaren och väntat på att bli ilagt. Sagt o gjort så lades detta och några av Carlssons nät ut i går morse.

Då vi skulle vittja det på morgonen dagen därpå så meddelade Carlsson att han ombetts av sin bonde att omedelbart se till att de blå flockarna i rapsen försvann eller skrämdes bort. Skörden var hotad.
Så tidplanen ändrades från fiske till skyddsjakt på ringduvor i mogen raps.

Ett par timmar på morgonen resulterade i ett tjugotal duvor. Vi försökta hålla på flockad och de mindre fåglarna som troligen är årsungar. Duvorna häckar ju långt fram till oktober som bekant. Ensam flygande duvor kan va häckande fågel.
Vi lär nog få åka dit igen, dom har en jädra förmåga att hitta tillbaka snabbt, oftast samma dag.

Det kunde blivit några till, svingen är inte riktigt va den borde va så här i början på säsongen. En som var glad att det inte blev fler apporter var Briggs, min labbe. Det är verkligen jobbigt för hundar att ta sig fram i den höga rapsen. Här krävs det tuffa hundar som inte är alltför tunga och med rätt instinkt för att klara uppgiften.

De måste jobba nere i rapsen och inte hoppa ovanpå för då hittar dom inget. Och det är tätt med centimeter tjocka rapsstänglar där nere också. Tungan hängde lång i munnen på Briggs då vi var klara.
Apportera efter hand så blir det mindre jobbigt. Man bör tänka på att ta med en vattenflaska till hunden då värmen även bidrar en hel del.

Efter en fika i sommarstugan vid havet så blev det en tiominuters båtfärd till de lagda fisknäten för att vittja. Det roligaste av allt, speciellt om det finns fisk. Det fanns det, till några middagar.