måndag 22 februari 2010

Mickel inne idag


Bild från Sv. Jakt nyheter 2009. Foto Bosse Ferm

Igår hade vi spårat in minst en räv i stora stentippen i Edenryd. Willy o Jaana anlände med tysken Spike vid 12-tiden. En jaktprovsdomare, Leif C följde också med för att bedöma Spikes arbeten som sprängare. Vädret var kallt och blåsigt i kustbandet idag.

Spike jobbade förtjänstfullt i ca två timmar med räven och spänningen var på topp trots kylan. Skallen dunkade tätt i underjorden.
Men räven vägrade att lämna det stora och djupa stenskravlet. Största djupet var ca 8 meter. Den går att mäta med en gps var hunden befinner sig samt hur djupt den ligger.

Utan att vara alltför kunnig i denna provart för hundar, så ska det tydligen vara så, att räven måste visa sig eller köras ut av hunden för att bli godkänd. Helst ska räven fällas förstås.
Hur som helst så jobbade han på bra. Spike var dessutom hel och fin efter bataljen. Troligen räven också.
Bilderna ovan är från en har- och rävjakt på V-lund i Skåne 2009.

fredag 19 februari 2010

Kaniner


Här satt en till!

Äkta Skånsk vara!

Vi har ägnat oss ett par gånger den här veckan åt lite kaniner. Med iller och nät så kan man göra vissa förflyttningar av kanin inom vårt jaktområde, givetvis med markägarnas medgivande.
Snart är det slut på denna månad också, vi skulle ju hinna med en rävjakt till.

onsdag 17 februari 2010

Vanligast hundras i kommunen


"Vi är klara alla fyra"
Bilder: Annica Jönsson, Kristianstadsbladet


Titta jag flyger! (Find-it Jumping Jack, alias Jambo, en av raketerna)

I dagens tidning finns ett reportage om vilka hundraser som är vanligast förekommande vår kommun. Kristianstadsbladet fick till ett avsnitt om labradoren som är den vanligaste rasen i vår kommun. Reportern Roger Bing har gjort reportaget och fotograf Annica Jönsson har tagit dom fina bilderna.
Läs hela reportaget på Bladets hemsida;
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100217/BROMOLLA/702179939/1159/&/Med-blick-for-lydnad

Hundtoppen i Bromölla:
Labrador retriever
Schäfer
Rottweiler
Golden retriever
Jack Russell terrier
Engelsk springer spaniel
Cavalier King Charles spaniel
Cockerspaniel
Tax
Källa: Jordbruksverket

söndag 14 februari 2010

Ingen Mickel hemma


Tysken från Olofström

Ett rävagäng på väg ut
Söndagens rävajakt kammade noll även denna gång. Willy o Jaana från Olofström hade med sin tysk, som vi provade i några stengryt. Det fanns räv inne häromdagen, det hade vi spårat. Idag var gryten tyvärr tomma. Spårningen gav heller inga nya resultat. Det är ganska tungt att gå i den djupa snön, tyckte vissa.
Fikat satt fint hos Stefan G.

onsdag 10 februari 2010

Soffdags


Blåmes

Melvin och "raketen"

Nu är det några dags stilltje med jakten. Fast på söndag ska vi undersöka några stengryt med en tysk terrier. Det ska bli spännande för det var länge sen jag jagade på det sättet.
Mycket fågel vid fågelbordet utanför, dom har det tufft nu och behöver stödutfodras.
Betorna och viltpellets går åt som smör i solen på foderplatserna. Jag hade en bonde till att ploga några hundra meter så brodden kom fram på fälten i Grödby.
Hämtade bb Melvin på dagis idag och sen slappade han och Jambo i soffan. "Raketungen" intog den sedvanliga ställningen.

måndag 1 februari 2010

Viktigt att hjälpa viltet nu


Rörautomat

Välbesökt foderplats i Håkanryd (klicka på bilden)

Barnbarnens badbalja är perfekt

Snön och kylan verkar hålla i sig. Det innebär påfrestningar för det vilda djur- och fågellivet. Det är dags nu att stötta upp och hjälpa till lite för var och en. Även småfåglarna hemma runt knuten har det tufft just nu.

Själv har jag tre utfodringsplatser igång för rådjur, fasaner, hare och kaniner främst. Vi har även en del vildsvin på en plats som käkar upp varenda sockerbeta, så fort det kommer dit. Dom ska ju leva dom också.
Några gånger har dom rivit ner foderröret, så nästa år får jag göra en fodertunna som hänger i en ställning, så den inte ramlar omkull.

Tyvärr har svinen nu även börjat göra nattbesök i vår trädgård och det gillas inte riktigt av husfrun. Kanske var det tillfälligt besök bara.
De mindre barnbarnens och "Flips" badbalja har visat sig perfekt till att forsla ut lite betor och pellets till foderplatsen. Billig i inköp var den också, ca 150 kr vill jag minnas.

Tips på hur Du kan hjälpa viltet finna föda:
1. Utfodra klövviltet med fuktigt ensilage, spannmålskross, rotfrukter eller foderpellets. Torrt hö är olämpligt, om det inte är proteinrikt och ges under hela vinterhalvåret.
2. Foderplatser för klövvilt skall ligga fritt, så att viltet har god uppsikt över omgivningarna. Därmed minskar risken att klövviltet tas av rovdjur.
3. Utfodra inte klövvilt i närheten av vägar, men ploga gärna upp stråk fram till utfodringsplatserna om det är mycket snö.
4. Starka individer håller ofta de svagare borta från utfodringsplatserna. Genom att ha flera utfodringsplatser minst 50 meter ifrån varandra får fler del av fodret.
5. Fasaner och rapphöns utfodras helst med vete, och det bör även finnas grovt grus bredvid maten. Småfåglar får istället solrosfrö, hampfrö, osaltade jordnötter eller talg. Kvardröjande trastar uppskattar havregryn indränkta i matolja.
6. Alla fåglar utfodras i direkt anslutning till skydd i form av risiga buskar. Då minskar risken för predation, och fåglarna kan koncentrera sig på att äta.
7. Helst bör man utfodra under hela vinterhalvåret, men det är aldrig för sent att börja!
8. Du måste ha markägarens tillstånd för att utfodra viltet.
Lämpligt foder kan du antingen köpa av en lokal lantbrukare, eller till exempel på Granngården.
Källa Sv. Jägarförbundet.